Kde hledat akordy na kytaru?

Hráči na akustickou kytaru hrají většinou podle akordů. Potřebují text písničky s akordovými značkami. Najít ale kvalitní zpěvník se správnými akordy je občas problém. Kudy se při hledání vydat?

Není zpěvník jako zpěvník

Pokud si chcete zahrát písničku kterou neznáte, pravděpodobně si do ruky vezmete telefon, zadáte do vyhledávače název písně + “akordy”, a kliknete na první výsledek, který se vám ve vyhledávání zobrazí.

Takové weby často nejsou bohužel tak kvalitní, jak očekáváte. Může do nich přispívat prakticky kdokoli – to je jejich největší problém. Často se na takových webech setkáte se špatnými akordy nebo nesprávným textem písně. Pro pokročilého hráče to je nepříjemné, začátečníka to může dokonce odradit od dalšího učení se na kytaru.

Vyvarujte se hraní špatných akordů

Ať už chcete hrát písničky ze zpěvníku nebo se je naučit zpaměti, je potřeba využít kvalitní a ověřené zdroje. V knihkupectví můžete objevit klasické kytarové zpěvníky. Jejich největší výhodou je právě přesnost – často jsou zpěvníky validovány přímo samotným autorem hudby. Na trhu se dají sehnat buďto monoautorské zpěvníky, nebo sbírky různých autorů. Nejznámějším zpěvníkem je určitě třeba “Já, písnička”.Další možnost je použít nějaký z webů, kde jsou akordy ověřené muzikanty. Kupříkladu web kytaristka.cz, na kterém najdete zpěvník s akordy. Písničky zpracovávají zkušení muzikanti, kteří písničky sepisují a zároveň i kontrolují správnost akordů.

Vlastní zpěvník

Pro dlouhodobé hraní je nepohodlné si vždy písničky znovu a znovu vyhledávat na internetu Nejlepší je připravit si vlastní zpěvník. Ten by měl obsahovat písničky které znáte, nebo které se aktuálně učíte. A samozřejmě v tónině a v takovém formátování, aby se vám pohodlně hrály.

Chcete-li mít vždy po ruce své oblíbené písně, které si můžete zahrát při posezení s přáteli nebo ve vašem volném čase, vytvořte si svůj vlastní zpěvník. Někdo dá přednost papírovému zpěvníku. Ať už složeným z tištěním textů z internetu, nebo vytvořeným ručním sepisováním. Papírový zpěvník má v sobě možná nostalgické vzpomínky v podobě fleků od vína a od ohně propálených míst, ale má také spoustu nevýhod. Nedá se v něm například rychle vyhledávat, musíte zdlouhavě listovat. Pokud chcete provést úpravu, musíte škrtat. Pořád větší oblibě se v současné době dostává zpěvníkům, které s sebou můžete nosit třeba v tabletu. Jedno z takových řešení je například česká aplikace Mango Zpěvník.

Mango Zpěvník

Mango Zpěvník si můžete jednoduše stáhnout do tabletu nebo telefonu jako aplikaci, nebo jí můžete používat i v počítači. Aplikace je propojená napříč zařízeními – takže si můžete třeba na počítači písničky pohodlně připravit, a s sebou na hraní si vzít už jen tablet. Do aplikace si uložíte písničky které už umíte hrát, nebo které se učíte. Nemusíte je psát ani ručně – Mango obsahuje téměř 50 000 písniček, které si můžete do svého zpěvníku okamžitě vložit. Můžete kdykoli měnit tóninu, upravit akordy, nebo třeba při živém hraní nechat text písničky automaticky rolovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *