Jak vybrat obal na kytaru

Obal na kytaru je nezbytnost, kterou každý majitel kytary potřebuje. Někdo denně, někdo jednou za měsíc, někdo jednou za rok. Ale rozhodně se vyplatí ho mít. Podle toho, jak často a jakým způsobem s kytarou cestujete, si můžete vybrat z různých typů obalů. Liší se vlastnostmi, mírou ochrany, které kytaře poskytnou, a pochopitelně také cenou.

Kytarové povlaky

Základním typem je obal látkový neboli povlak. Kytaru v něm snadno někam přenesete, ochrání ji před prachem, je lehký a levný. A to je tak všechno, co vám může nabídnout. Není voděodolný ani polstrovaný, takže když vám nástroj v takovém obalu spadne, je velmi pravděpodobné, že se poškodí. Hodí se pro uchování kytary doma nebo pro výjimečné přenášení na krátké vzdálenosti. Pro dražší nástroje ho nemůžeme doporučit ani na tu poslední činnost.

V minulosti byl látkový povlak téměř jedinou alternativou k těžkým a neskladným tvrdým casům. Tato doba obalového temna je již naštěstí za námi, výběr je poměrně široký.

Gigbagy

Obstojným kompromisem je gigbag. Polstrovaný, lehký, nepropustný pro vodu, s podlepenými zipy. Zajistí vaší kytaře dostatečné pohodlí a extra polstrované modely se mohou mírou ochrany nástroje směle rovnat tvrdým kufrům. Většinou jsou opatřeny popruhy, takže nástroj pohodlně odnesete na zádech. Bývají navrženy tak, aby výřez v nich nástroj co nejtěsněji kopíroval, což brání nežádoucímu pohybu nástroje v obalu. Jednak vás to netluče při chůzi do zad, jednak je to bezpečnější pro nástroj. Některé gigbagy mají uvnitř pásek na suchý zip, který kytaru za krk připoutá a zajistí tak větší stabilitu nástroje. Uvnitř obalu najdete i úložné prostory na různé drobnosti – ladičku, kapodastr, trsátka, kalafunu, do některých obalů se vejdou i noty. Doporučujeme kapsy nepřeplňovat, aby nedošlo k nechtěné deformaci či dokonce poškození kytary něčím ostrým.

Tvrdá pouzdra a kufry

Nejfestovnější variantou obalu je tvrdý kufr zvaný case. Dříve se vyráběly ze dřeva a byly někdy skutečně nepříjemně těžké. Dnes jsou většinou plastové, což jejich hmotnost značně snižuje. Tvrdá skořápka a poctivé, mohutné polstry uvnitř jsou zárukou, že váš nástroj bude v maximálním bezpečí a pohodlí za všech běžných situací. K dostání jsou i modely se zámky. Takový kufr má navíc ještě i další využití. Když hrajete, dá se zavřený položený kufr využít jako stolička, postavený jako stolek na nápoj a otevřený k vybírání peněz, pokud se věnujete buskingu. Z historie jsou známy i případy zneužití obalu nástrojů k přenášení zbraní, což je ovšem za nás absolutně nepřípustné!

Pozor, každá kytara je tvarem jiná

Ne všechny obaly jsou stejné, stejně jako každá kytara je svým tvarem jiná. Proto je důležité vybírat obal pro vaši konkrétní kytaru, tedy nejlépe ho pořídit hned s kytarou, nebo vzít kytaru na nákup obalu s sebou. Do malého obalu větší kytaru nevměstnáte, to je jasné, ovšem pokud má kytara v obalu příliš mnoho místa, není to dobré. Čím přesněji v něm sedí, tím lépe. Je to pohodlnější a bezpečnější.

Máte pocit, že investice do obalu je zbytečná, když s ní moc necestujete? Zkuste to ještě přehodnotit, i kdybyste kytaru nesli jednou za rok do auta, můžete zakopnout a je po nástroji. V takovém případě vám obal vydrží mnoho let a prokáže dobrou službu.

Poradíme s výběrem obalu na kytaru

V naší prodejně vám s výběrem rádi poradíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *